Táto stránka používa súbory cookies pre zaistenie funkčnosti webu a získavanie štatistík návštevnosti webu. Viac informácií.

Telefonická objednávka: 0915 144 366

VIANOČNÉ SLADKÉ RECEPTY

Vianočné obdobie sa nezadržateľne blíži a nás čaká menší stres aj príprava na upratovanie, balenie darčekov, varenie i pečenie. Toto obdobie je chutné a voňavé čo sa jedla týka. Každý z nás ma rozhodne to svoje, čo na Vianociach miluje. Ja, osobne milujem kapustové pirohy a vanilkové rožky. Bez tohto si Vianoce neviem predstaviť. A tak Vám sem hodím pár receptíkov. 

Nepečené sušienky s orieškami

Fit, chutné a šťavnaté sušienky pre milovníkov sladkostí.

Potrebujeme: 

Postup: Ľanové semiačka a kakaové bôby pomixujte na pyré, banány poriadne roztlačte a pomiešajte s vlašskými orechmi, pridajte bôby s ľanom. Dobre vymiešajte a vyformujte požadované tvary, môžete aj pomocou formičky. Potom dajte koláčiky opatrne na plech a posypte ich zľahka sezamom. Dajte ich sušiť na zapnutý radiátor na pár hodín, prípadne do rúry.

Šuhajdy

Sú rýchle, jednoduché, bez pečenia aaaa super tajnou prísadou.

Potrebujeme:

Postup: Vo vodnom kúpeli roztopíme na kocky nalámanú čokoládu. Keď je čokoláda roztopená, pridáme k nej kokosový olej a likér, všetko dobre premiešame. Ak je čokoládová náplň príliš hustá, pridajte ešte lyžicu kokosového oleja, aby ste získali akurátnu konzistenciu. Na tácku alebo menší plech rozprestrieme košíčky, ktoré následne plníme čokoládovou náplňou do jednej tretiny (stačí teda 1 ČL náplne). Ak to chceme nejako ochutiť tak do stredu vložíme ovocie, ktoré prikryjeme čokoládovou náplňou. Navrch nasypeme trochu nasekaných pistácií a tácku so šuhajdami vložíme na 15 až 20 minút do mrazničky. Potom šuhajdy z mrazničky vyberieme a skladujeme ich v chladničke, kým sa nám všetky neminú.

Vianočka

Vianoce bez Vianočky? Rozhodnie nie a preto nebude chýbať ani recept na ňu.

Potrebujeme: 

Postup:  V miske rozmiešame v 100 ml vlažného mlieka droždie. Pridáme lyžičku trstinového cukru a necháme vzísť na teplom mieste. V ďalšej miske zmiešame obe múky. Maslo vyšľaháme s cukrom, mliekom, soľou a žĺtkami a pridáme spolu s droždím k múkam. Nakoniec pridáme hrozienka a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste asi 40 minút. Rúru vyhrejeme na 190 °C. Z vykysnutého cesta upletieme vianočku, dáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme žĺtkom a posypeme mandľami. Vianočku pečieme 35 minút pri 180 – 190 °C.

Vanilkové rožky

A pre mňa to najlepšie nakoniec.. vanilkové rožky, tie môžem jesť na kilá. Vôňa vanilky sa mimochodom (tip iba pre dospelých) hodí k medovine alebo vianočnému punču.

Potrebujeme: 

Postup: Všetky suroviny spolu dôkladne premiešajte a vypracujte krehké cesto. Zabaľte ho do pergamenového papiera a dajte na 2 hodiny do chladničky.
Z cesta urobte valček, odkrajujte malé kúsky a vytvarujte rožky. Tie poukladajte na vymastený plech a pečte na 200 °C asi 10 minút.
Ešte teplé ich obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

 

Samozrejme, že Vianoce nie sú len o darčekoch, upratovaní, varení a pečení. Je to čas, kedy máme ako rodina tráviť spoločne. A teda aby nás nebolelo brucho pri návštevách a rodinných stretnutiach skúste sa inšpirovať hore spomínanymi receptami. 

Tak dobrú chuť a Veselé Vianoce praje tím Webmoda a Vaša Ali.

Napíšte mi na IG: alenka.zkrajinyzazrakov a rada Vám s výberom pomôžem.